Sunday, December 27, 2020

Rahmetli Izet Nanić – “I poslije rata je rat!”



Pokusavam sabrati misli. 25 godina je proslo od prestanka otvorenog oruzanog sukoba u BiH. Rat oruzjem zamjenio je rat politickih elita kako bi ostvarile jednake ciljeve iz proslosti. 

Mir je obnovio drzavu, dijelom i odnose naroda u BiH, ali politicke elite su nastavili zivjeti u proslosti. 

Zaledjeni konflikt prenjeo se iz rovova u skupstinske klupe. Drzava funkcionise i pored blokada, a gradjani ispastaju, cekajuci da njihovi zivoti krenu nekim boljim mirnijim i normalnijim tokovima.

Ovo nije tekst o rahmetli Izetu Nanicu , buzimskom heroju i predvodniku 505. buzimske brigade ili Hamzi, ovo je tekst o onome kako smo mi trebali dozivjeti period poslje rata i u njemu se ostvariti i pored onoga sto se desavalo u nasim zivotima. 

"I poslje rata je rat." - rekao je jedne prilike heroj Izet Nanic. Bice da nismo o tim rijecima razmisljali mnogo, ali vrijeme nas je naucilo dosta o tome, nekada smo se borili da sacuvamo goli zivot, sada se borimo da ga zivimo dostojno covjeka i najbolje sto mozemo. 

Svako od nas zna koliko je daleko dobacio na tome putu i koliko je uspjesan. U morima ocekivanja, mnogi nisu ni zaplovili, neki su tek sa obale uhvatili nesto, neki samo ono sto im je more izbacilo, a rijetki su se otisnuli u more i potrazili istinska blaga i dobro. Svako je u toj borbi i ratu za bolje sutra u ovome miru ponesto dobio i izgubio. 

Bice da smo previse ocekivali od drugih, a u svemu smo zaboravili sebe, jos je gore sto smo zaboravili na druge.

Jedne prilike je poslanik Muhammed savs vracajuci se iz bitke rekao: "Vracamo se iz male bitke u veliku." 

Bice da su nase najvece bitke one koje vodimo sa samima sobom. 

Zato budimo najbolja verzija sebe i borimo se jer zivot je borba od naseg prvog do zadnjeg uzdaha.

Neka je vjeciti rahmet svim nasim herojima, a i nasem Izetu.


I da opet se vracamo blogiranju...







Reklame

0 comments:

Post a Comment