Friday, July 10, 2015

Tabuti u Potočarima čekaju dženazu, ubijeni Srebreničani čekaju smiraj (VIDEO)


Tabuti, njih 136, u kojima su žrtve srebreničkog genocida od sinoć su na Musali, centralnom dijelu Memorijalnog centra Potočari, čekaju dženazu.
Musalu već pohode ljudi koji čekaju sutrašnju komemoraciju u Srebrenici, i u tišini odaju počast ubijenim Srebreničanima. Neko Fatihom, neko minutom ćutnje... svi pognute glave, svi sa suzama u očima.
Porodice i preživjeli sutra će u zemlju, na posljednji počinak, staviti svoje najmilije.
U tabutima je 18 maloljetnika. Najstarija žrtva koja će sutra biti ukopana je Jusuf Smajlović, 75-godišnjak, koji će biti ukopan zajedno s unukom Hedibom, pored ranije ukopane trojice sinova Amira, Habiba i Asima.
Žrtve Srebrenice pronađene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 76 masovnih grobnica, uglavnom sekundarnog karaktera. Jedan broj žrtava pronađen je na površini terena, na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.
U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica.
U julu 1995, srpske snage, predvođene Ratkom Mladićem upale su i zauzele enklavu Srebrenica koju je trebao čuvati vojni kontingent Ujedinjenih naroda.
Tokom tih dana, mučki su ubili više od osam hiljada ljudi. Za brojnim žrtvama još uvijek se traga...



Reklame

0 comments:

Post a Comment