Thursday, July 9, 2015

UN bio i ostao politička kurva, Parlament EU zadržao ljudskost: Usvojena rezolucija o Srebrenici


Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o Srebrenici kojom se oštro osuđuje zločin u Srebrenici.
U Rezoluciji se zločin u Srebrenici, u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, označava kao genocid.
Kao odgovorne za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka iz Srebrenice označene su "snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učesće paravojnih i neregularnih jedinica".
Ranije danas, Predstavnički dom Kongresa SAD-a jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici kojom se zločin iz jula 1995. godine definiše kao genocid. Više pročitajte u odvojenoj vesti.
Podsetimo, Rezolucija o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija juče nije usvojena na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je Rusija uložila veto.
Kompletan tekst Rezolucije o Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament možete pročitati u odvojenom članku.
"To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svetskog rata", piše u rezoluciji.
U tekstu rezolucije se podseća da se oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i dece deportovane, a mnoge žene su i silovane.
"Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine", piše u tekstu.
Ističe se i suodgovornost Ujedinjenih nacija, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike "zaštićenih zona".
U rezoluciji se najoštrije osuđuje ne samo genocid u Srebrenici, nego i svi ostali zločini u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a porodicama žrtava se upućuju izrazi saučesća.
"Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i svečano objavljuje da se tako jeziv zločin nikada ne sme ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi ; odbija se svako poricanje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida", ističe se se u dokumentu.
U tekst rezolucije ubačena su i dva amandana predlagača rezolucije Ivana Jakovčića kojima se osuđuje rusko stavljanje veta na britansku rezoluciju o Srebrenici u SB UN i pohvaljuje se odluka da se 11. jul proglasi danom žalosti u BiH radi sećanja na nastradale žrtve.
Inače, prošle nedelje je pres služba EP saopštila da će to telo obeležiti 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, ali da "neće donositi posebnu rezoluciju o tome".
(BOSNIA PRESS / B92)


Reklame

0 comments:

Post a Comment