Thursday, January 7, 2016

Najava Vučića o dolasku na proslavu 9. januara simbolizira legitimaciju zločina genocida


Novinska agencija Patria dobila je urgentno pismo Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) naslovljeno na nekoliko važnijih adresa u institucijama međunarodne zajednice u BiH

IGK, na čijem je čelu profesor Emir Ramić, obratio se Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku, specijalnom predstavniku EU u BiH Lars-Gunar Vigemarku i za članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. U pismu između ostalog stoji:

Zaustavite otvoreno mješanje Republike Srbije u unutrašnje stvari suverene države Bosne i Hercegovine. Primjenite snagu Presude Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine protiv entiteta Republike Srpske, za genocide. Sve patriote i prijatelji istine i pravde u svijetu “deveti januar” podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine. Temelji entiteta Republika Srpska na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje današnji civilizirani čovjek jedva može pojmiti.

…Danas je taj entitet primjer aparthejda u Evropi, a u kojem se krše osnovna ljudska prava i slobode mnogih građana, prije svega Bošnjaka. Dok politički establišment entiteta Republike Srpske negira bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine, vi, morate otvoriti proces preispitivanja legalnosti i opstojnosti tog entiteta.

Ovaj proces može početi primjenom presude Međunarodnog suda pravde po kojoj su institucije entiteta Republika Srpska, vojska i policija, počinile genocid. Presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine je najsnažniji argument za ostvarivanje prava žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini te najbolji instrument za vraćanja dostojanstva jednoj evropskoj državi i članici UN-a, kao i vraćanje dostojanstva svim njenim građanima, žrtvama agresije i genocida.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio da je 9. januar - Dan entiteta Republika Srpska neustavan. Ustavni sud je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te da krši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Najava dolaska Vlade Republike Srbije na obilježavanje Dana entiteta na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je direktno mješanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u Regionu i Evropi. Najava premijera Srbije o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini – stoji u pismu.

nap.ba

Reklame

0 comments:

Post a Comment