Thursday, January 7, 2016

SAOPŠTENJE POVODOM TERORISTIČKOG ČINA NA ATIK DŽAMIJU U JANJI

U povodu terorističkog napada na Atik džamiju u Janji koji se desio u ranim jutarnjim satima 07.01.2016. glavni imam MIZ-Janja, Omer ef. Camić, sazvao je vanrednu sjednicu IO MIZ-Janja na kojoj su prisustvovali predsjednik MZ Janja, delegat u Vijeću naroda RS i dogradonačelnik grada Bijeljina, te su izdali saopštenje za javnost:

Predstavnici Bošnjaka Janje

SAOPŠTENJE POVODOM TERORISTIČKOG ČINA

Predstavnici Bošnjaka Janje, na sastanku održanom 07.01.2016. godine, najoštrije osuđuju teroristički čin pucanja na Atik čaršijsku džamiju u Janji, koji se dogodio u noćnim satima 7. januara 2016. godine.

Ovo je vrhunac uznemirujućih događaja i nasrtaja na Bošnjake u Janji, čime se narušava bezbjednost građana, ali i prijeti narušavanju dobrih međunacionalnih odnosa. Oštro osuđujemo sve incidente koji su se dogodili u proteklih desetak dana, gdje je izostala adekvatna reakcija nadležnih organa. Vrhunac su očito planirani pucnjevi, tri pucnja, na Atik čaršijsku džamiju, kao teroristički akt protiv Islamske zajednice i Bošnjaka u Janji.

Osuđujemo dosadašnje neadekvatne reakcije nadležnih službi, prije svih lokalne policije i Tužilaštva u Bijeljini i pozivamo ih da konačno počnu da rade svoj posao profesionalno i odgovorno.

Saglasni smo da ćemo činiti sve potrebno da se sačuva suživot u Janji jer je to interes svih građana. Građane pozivamo da sačuvaju pribranost i da ne nasjedaju na očito planirane i ciljane provokacije.

Pozivamo Centar javne bezbjednosti Bijeljina, MUP RS, Agenciju za istragu i zaštitu BiH SIPA i Tužilaštvo BiH da istraže današnji atak na džamiju, ali i sve dosadašnje slučajeve nasrtaja i vandalizma prema Islamskoj zajednici i Bošnjacima u Janji.

Nadamo se da će sve pozvane institucije hitno i profesionalno reagirati kako bi se svi ovi slučajevi rasvijetliti i preduprijediti u budućnosti.

Janja, 07.01.2016.

Omer ef.Camić, glavni imam MIZ Janja
Hadži Ahmet Gruhonjić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Janja
Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine
Samir Baćevac, delegat u vijeću naroda RS
Mustafa Gradščević, predsjednik Mjesne zajednice Janja
Sadik Đezić, član IO MIZ Janja
Fadil Baćevac, član IO MIZ Janja



(Na video snimku ispod teksta možete saznati i same pojedinosti vezane za ovaj teroristički čin)

Reklame

0 comments:

Post a Comment