Friday, December 11, 2015

Tužilaštvo BiH: Policija RS i civilna zaštita uklanjali tragove zločina u Bosanskom Novom



Pretresi u policijskoj stanici, zgradi opštine i komunalnom preduzeću u Bosanskom Novom zatraženi su i naređeni od strane Tužilaštva BiH i Suda BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još uvijek traga, saopšteno je danas iz Tužilaštva. Dodaje se da su pretresi vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

“Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve upotrebe sile. Pretresi su završeni a policija i svi radnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema radnicima SIPA i Tužiilaštva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizovala”, saopštava Tužilaštvo.

Oni su naveli da ih zbog toga iznenađuje reakcija Vlade RS da prekida saradnju sa SIPA, Tužilaštvom I Sudom BiH.

“Tužilaštvo BiH, Sud BiH i SIPA, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija. Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja krivčno djelo čiji počinioci će biti procesuirani. Tužilaštvo BiH ima intenzivnu i dobru saradnju sa MUP-om RS sa kojim je u proteklom periodu, provedeno više uspješnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinilaca teških krivčnih djela i ta će se saradnja da se nastavi i u budućnosti”, navodi se u saopštenju

Reklame

0 comments:

Post a Comment