Thursday, December 24, 2015

SPOMENIK 37-CI POGINULIH RUSKIH DOBROVOLJACA (Video)

Srpsko-rusko pravoslavno bratstvo

Višegrad (BiH) - Spomenik 37-ci poginulih ruskih dobrovoljaca, pripadnika tzv. "VRŠ"

Na vojničkom groblju Megdan, na inicijativu Društva srpsko-ruskog prijateljstva i Udruženja srpsko-ruske zajednice "Zavjet" iz Bijeljine, otkriven je spomenik na kome su uklesana imena 37 poginulih ruskih dobrovoljaca koji su uključili se u redove srbočetničkih vojnih i paravojnih snaga tokom srpskocrnogorske agresije na RBiH.

Osnovano se sumnja da su bili umiješani i u ratne zločine, te da su zajedno sa trupama Ratka Mladića ušli u Srebrenicu gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Nekoliko ih je od vlasti genocidnog četniteta dobilo različite medalje za hrabrost (Medalja Gavrila Principa koja je kao priznanje ustanovljena 1993. godine).

Nakon okončanja rata jedan dio dobrovoljca ostao je na području RŠ-a, dok se većina vratila u matične zemlje.

Većina onih koji su ostali sa svojim porodicama uživa prava (penzije, invalidnine...) kao i ostali pripadnici zločinačke vojske RŠ-a. Gdje nigdje ne prolazi - MOŽE U BOSNI.

Jedan detalj iz knjige Aziza Tafre "Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH"

Genadij Kotov, komandant kozačke jedinice formirane u okviru Ruskog dobrovoljačkog odreda VRS, poginuo je u februaru 1993. godine u borbama kod Višegrada. Još se prepričava kako se na dan njegove sahrane obrušavala zemlja u grobu svaki put kad su pokušali da ga sahrane:

"Nakon trećeg neuspješnog pokušaja da ovog ruskog zločinca spuste u zemlju Bosnu, pop Rajko je naredio da prisutni vojnici ispale plotun u otvorenu raku i nakon toga su ga uspjeli spustiti i zakopati. Višegradom je zavladao strah od ovog događaja, pa je odlučeno da ga nakon 40 dana ekshumiraju i da mu posmrtne ostatke prenesu u Volgodonsk."



Reklame

0 comments:

Post a Comment