Saturday, December 19, 2015

Kozluk: Pronađena tijela 50 žrtava genocida u Srebrenici



Rezultati ekshumacija i DNK identifikacija do sada ukazuju da je na lokaciji Kozluka strijeljano najmanje 805 osoba

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Goran Salihović, obišao je u petak lokaciju deponije u Kozluku, na kojoj se vrši ekshumacija tijela žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja agencija Anadolija.

Salihović se upoznao s tokom ekshumacije koja se skoro 15 dana provodi na ovom lokalitetu, a svakog dana istražitelji iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koordiniraju rad ovlaštenih službenih osoba na ovoj ekshumaciji.

Do sada su na ovom lokalitetu pronađeni posmrtni ostaci 50-ak žrtava, od čega je skoro 20 kompletnih tijela, a ostalo su pojedinačni posmrtni ostaci.


 Očekuje se da će se na ovoj lokaciji u Kozluku, na istoku Bosne i Hercegovine, naći posmrtni ostaci većeg broja žrtava, a pronađene su i čahure i povezi koji ukazuju da su na ovoj lokaciji vršene masovne egzekucije zarobljenih žrtava, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Dodatne lokacije

Do sada je ekshumacija vršena na samo jednoj mikrolokaciji, a u narednom periodu nastavit će se provjere i na dodatne dvije lokacije.

Dosadašnji rezultati ekshumacija i DNK identifikacija ukazuju da je na lokalitetu Kozluka strijeljano najmanje 805 žrtava.

Zbog postojanja informacija da je na ovom lokalitetu strijeljano više od 1.000 osoba te da nije bilo preživjelih žrtava, u narednom periodu očekuje se pronalazak i identifikacija većeg broja žrtava.

Ekshumacija se na lokalitetu deponije u Kozluku nastavlja i u narednom periodu, dodaje Anadolija.



Reklame

0 comments:

Post a Comment