Wednesday, December 30, 2015

Zvizdić o Danu RS-a: Podsjetit ću Vučića na odluku Ustavnog suda



Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je poručio da neće ići u Banju Luku 9. januara na zakazanu proslavu Dana Republike Srpske, iako je dobio poziv, te da se nada da predstavnici Vlade Srbije također neće ići na proslavu u taj bh. entitet.

O istoj temi, na sastanku u Beogradu, govorili su i ministri vanjskih poslova Srbije i BiH, Ivica Dačić i Igor Crnadak.

Dačić je tom prilikom rekao kako će premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučiti ko će i da li će biti prisutan u Banjoj Luci na proslavi te podsjetio da je Srbija uvijek učestvovala na proslavi ovog datuma.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je u novembru neustavnim dio Zakona o praznicima RS-a, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, čime je obilježavanje Dana RS-a proglašeno neustavnim.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je kako će se na narednoj sjednici Narodne skupštine naći odluka o raspisivanju referenduma u povodu odluke Ustavnog suda BIH da 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasi neustavnim.

Najavio je i kako će referendum o nedavnoj odluci tog suda najvjerovatnije biti održan u martu naredne godine.

Nakon toga, tokom susreta s Dodikom, premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će gotovo svi članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS-a.

Sud je donio odluku

Zvizdić je rekao kako se iskreno nada da će biti dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj posjeti članova Vlade Srbije povodom proslave 9. januara.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je kako je imao priliku u posljednjih par dana više puta razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o najavi prisustva članova Vlade Srbije proslavi 9. januara.

“Moram kazati da cijenim Vučićeve dosadašnje napore na jačanju naše dobrosusjedske saradnje, pogotovo njegove snažne i ozbiljne izjave o saradnji Bosne i Hercegovine, posebno saradnji Bošnjaka i Srba. Te izjave, sa kojim se ja u potpunosti slažem, nas obavezuju da u tom smislu i naši politički i drugi potezi i aktivnosti budu usklađeni sa takvim izjavama i ambijentom koji treba stvarati na bazi vrlo precizno iskazanih izjava i takvih ciljeva”, ocijenio je Zvizdić u razgovoru za Anadoliju.

On je poručio kako je “ovdje zaista riječ o događaju za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio svoju odluku”.

“Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, naravno, zna se koju vrstu signala može poslati. Iskreno se nadam da će biti još uvijek dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj posjeti Vlade Srbije”, rekao je Zvizdić, koji je najavio skoru posjetu Beogradu.

Upitan da li će premijera Srbije Aleksandra Vučića pozvati da ne prisustvuje najavljenom obilježavanju Dana bh. entiteta Republika Srpska, istakao je da “naravno, kao što mi iz BiH zahtijevamo da se niko ne miješa u unutrašnje odluke Bosne i Hercegovine, neće se miješati u unutrašnje odluke Srbije”.

“Ali, svakako ću kazati premijeru Vučiću da je riječ o odluci Ustavnog suda BiH i da je riječ o jednom posjetu i događaju koji je partikularno vezan samo za jedan narod, srpski, ali ne i druge koji žive na prostoru entiteta Republika Srpska. Ako želimo da vodimo konzistentnu politiku, politiku pomirenja, politiku saradnje, politiku međusobnog uvažavanja, onda treba razmišljati u pravcu da pokušamo definirati one datume koji mogu biti prihvatljivi za sve stanovnike bh. entiteta Republika Srpska. Kada se definira i odredi takav datum, onda nije problem da se proslavljaju i takvi praznici”, poručio je Zvizdić.

Dačić: Podržavamo dogovor tri naroda

“Ne treba da imate bilo kakve dileme da će se Srbija protiviti svakoj vrsti pritisaka ili mogućnosti prekrajanja BiH suprotno volji ili stavu srpskog naroda i svih građana Republike Srpske. Podržavamo sve političke aktivnosti koje su zasnovane na dogovoru sva tri naroda i oba entiteta i mislim da je važno da svi predstavnici srpskog naroda u BiH treba zajedno da rade na opštim, zajedničkim ciljevima”, istakao je Dačić.

Crnadak je naveo kako nije tajna da se u Vijeću ministara BiH različito posmatra to pitanje te da će predstavnici Republike Srpske u Vijeću ministara prisustvovati obilježavanju 9. januara te da imaju jedinstven stav po kojem je “odluka Ustavnog suda, koja je donesena sa glasovima troje sudije stranaca i dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda, besmislena”.

“Ne možete jednom narodu oduzeti praznik dekretom, nekakvom odlukom. To je nemoguće u praksi sprovesti. Taj praznik nikoga ne ugrožava, taj praznik je praznik naroda Republike Srpske i nije uperen protiv bilo koga. Uvjeren sam da će se to potvrditi i sada”, istakao je Crnadak.

On je dodao da “koliko god se politički predstavnici srpskog naroda ne slagali po pitanjima jako loše ekonomske situacije u RS, izuzetno visoke korupcije, toliko su složni po pitanju Dana Republike Srpske”.

”Pojavila se teza da je Srbe ujedinio Bakir Izetbegović. Nije nas ujedinio Bakir Izetbegović, nas je ujedinila Republika Srpska i na tim pitanjima smo jedinstveni”, zaključio je Crnadak.

Otvorena pitanja rješavati dijalogom

“Imajući u vidu da u BiH živi veliki broj Srba, Srbija je životno zainteresovana za stabilnost BiH, za poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji je definisao odnose u BiH i svi problemi i otvorena pitanja koja postoje unutar BiH treba da se rešavaju dijalogom”, poručio Dačić.

Navodeći da je Srbija veliki investitor u BiH, a takođe imajući u vidu i da je ekonomska razmjena dvije države prešla milijardu eura ove godine, Dačić je rekao da je “samim tim BiH jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije”.

“Smatramo da svi problemi i otvorena pitanja koja postoje unutar BiH treba da se rešavaju dijalogom, dogovorom uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta”, istakao je Dačić.

Dodao je i kako Srbija podržava put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) te da želi da odnosi dvije države i dalje budu u uzlaznoj putanji i da se mnogo više govori o budućnosti, a da se otvorena pitanja iz prošlosti rješavaju sporazumno.

Upitan da prokomentariše izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića po kojem “postoji plan za rušenje bh. entiteta Republike Srpske”, a koji se navodno provodi od strane Federacije BiH po međunarodnim direktivama, Crnadak je odgovorio kako je bio “veoma iznenađen kada je vidio tu izjavu”.

“Moja poruka, kao nekog ko u Savjetu ministara predstavlja i Republiku Srpsku i srpski narod, je da Srbija i njeni ključni funkcioneri treba da budu uz narod RS-a, a ne uz bilo koju političku opciju pojedinačno. Mislim da je ovakva izjava stavljanje na stranu koalicije koja je trenutno na vlasti u RS. Vrlo važno je i da se pošalje poruka da nijedan pojedinac nije veći i važniji od RS-a, samim tim ni predsjednik Milorad Dodik. Izjednačavanje interesa RS-a i predsjednika Dodika od strane predsjednika Nikolića nije nešto što je korisno za Republiku Srpsku”, poručio je Crnadak.

Reklame

0 comments:

Post a Comment