Monday, December 14, 2015

Guardian: Portret Sarajeva 20 godina nakon potpisivanja Daytona



"Dejtonski mirovni sporazum potpisan je u Parizu prije 20 godina i označio je završetak gotovo četiri godine brutalnog rata između Srba, Hrvata i Bošnjaka te kraj opsade Sarajeva, najduže u modernoj povijesti“, podsjetio je Guardian.

Svijet se od 1995. godine dramatično promijenio. Desio se napad u SAD-u 11. septembra, ratovi u Iraku i Afganistanu, te Arapsko proljeće. BiH je skliznula s radara za zapadni svijet.

Guardian podsjeća da je Sarajevo 1992. godine palo pod opsadu. Bosanski Srbi su opkolili grad i 500.000 građana je bilo pod opsadom. Sarajevo je bombardirano topništvom, a snajperisti su gađali građane dok su hodali ulicama grada.

"Dejtonski sporazum je posredstvom SAD-a stvorio dva visokoautonomna entiteta unutar BiH: bošnjačko-hrvatska Federacija i Republika Srpska", piše Guardian.

Autor fotografija Sarajeva Chris Leslie je fotografisao detalje u glavnom gradu BiH. Zabilježio je Gazi Husrev-begovu džamiju, Baščaršiju, ali i moderne zgrade koje su se izdigle u posljednje vrijeme.

"Ova metropola odaje sliku kosmopolitskog grada za turiste, ali ispod površine kriju se nacionalizam, korupcija i svakodnevni problemi koji otežavaju život ljudima iz svih sredina", dio je reportaže fotografa Leslieja o Sarajevu.

Svojim fotoaparatom je zabilježio i ratne rane Sarajeva, rupe od granata po zgradama, ostatke hotela Igman, ali i spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, te skulpturu "Nermine, dođi" koja predstavlja najpotresniju dokumentovanu sliku iz Srebrenice.

"Mogli smo jednostavno otići u inozemstvo, imali smo priliku. No, Bosna je naš dom i Sarajevo je naš grad, željeli smo se vratiti kući", rekao je Sarajlija Hamdo.

Leslie je fotografisao i Zetru "gdje su Torvill i Dean osvojili zlato na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine", te hotel Holliday Inn i Željezničku stanicu u Sarajevu.

Reklame

0 comments:

Post a Comment