Saturday, December 19, 2015

Žena sa fotografije iz ratnog Sarajeva: Meliha Varešanović svečano ispraćena u penziju (FOTO)



Fotografiju na kojoj je Meliha u haljini sa ljubičasto-plavim cvjetovima i u sandalama sa visokom štiklom uslikao je fotoreporter Tom Stoddart. Kružila je svijetom nekoliko godina, a da ona za to nije ni znala. Nastala je u proljeće 1994. godine u naselju Dobrinja, dok je Meliha odjevena kao na modnoj pisti i sa visoko podignutom glavom, prolazila pored skloništa sa vrećama pijeska, i tako prkosila agresoru.

Uposlenici Općine zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem pripremili su cvijeće, poklone, čestitke i tortu za svoju dugogodišnju kolegicu.

– Ovo treba zaslužiti, da ne budem skromna – kazala je Varešanović, vidno uzbuđena.

Ponosna Sarajka je istakla kako je fotografijom pokazala da su žene lijepe, ponosne, prkosne i dostojanstvene, baš kao zemlja u kojoj živimo.

Načelnik Efendić je istakao da je Općina Novi Grad imala veliki broj boraca, ali također i da su Općinu branile žene, te da mu je drago da je Meliha bila dio kolektiva.

– Žene su dolazile na posao i Općina niti jedan dan nije prestala raditi. Nadam se da će Meliha nastaviti s društvenim radom, izgraditi možda i treću karijeru i sretno živjeti – kazao je Efendić.

Radne kolege za Melihu imaju samo riječi hvale.

-Ona je divna žena, dostojanstvena. Utjecala je na sve nas i bilo nam je zadovoljstvo raditi s njom. Zaista je posebna i nema joj zamjene – kazala je Jasminka Dudo, kolegica sa kojom je dijelila kancelariju.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)

Reklame

0 comments:

Post a Comment