Monday, December 21, 2015

Brat identificirao tri maloljetne sestre iz porodice Ribić pronađene u masovnoj grobnici Crni Vrh



Zijo Ribić, jedini preživjeli svjedok masarka nad 27 mještana Skočića kod Zvornika, danas je u Komemorativnom centru u Tuzli potvrdo identifikacije tri, od svojih šest ubijenih sestara i jednog brata.




Identificirane su mu sestre Zijada (1975.), Almasa (1988.) i Suvada (1987.), dok bi ostali pronađeni posmrtni ostaci, nakon utvrđivanja tačnih podataka o godini rođenja, trebali potvrditi da li pripadaju njegovoj sestri Ismeti ili Zlatiji. Inače, svi do sada identificirani članovi porodice Ribić pronađeni su u masovnoj grobnici Crni Vrh.



Šest sestara Ribić – Zijada, Almasa, Suvada, Ismeta, Zlatija,  Sevleta i Zlata, te njihov brat Sabrija, kao i roditelji Šefka i Ismet, strijeljani su 12. jula 1992.godine u selu Malešić, nedaleko od rodnog Skočića od strane pripadnika paravojne jedinice iz Srbije.



- Valjda je Bog htio da ja, iako ranjen, preživim strijeljanje i da svjedočim o onome šta se dogodilo. Otac i majka su identifikovani i sahranjeni u Skočiću, nadam se da ću pronaći i ostale dvije sestre i brata i skupa sa već identifikovanim da ih ukopam – kazao je novinarima Zijo, koji je u trenutku masakra imao samo 8 godina.

Iako je potvrdio identifikacije svoje tri sestre, Zijo nije mogao da se suoči sa njihovim posmrtnim ostacima.  Od pokazane odjeće koja je nađena uz identificirane posmrtne ostatke, Zijo nije mogao da se sjeti da li je nešto pripadalo njegovim sestrama.

Za zločin nad skočićkim Romima, Sud za ratne zločine u Beogradu sedmoricu pripadnika paravojne jedinice “Simini četnici“ osudio je na 72.godine zatvora. Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovni postupak.

Autor: A. HADŽIĆ

Reklame

0 comments:

Post a Comment