Thursday, December 24, 2015

Mektić: Iako je prijetnja po nacionalnu sigurnost, Abu Hamza uskoro na slobodi



Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je danas sastanak s novoimenovanim direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, na kojem su razgovarali o aktivnostima ove službe kao i uvjetima u kojima radi.

Kako je Mektić novinarima kazao nakon sastanka ova Služba stasala je u izuzetno važnu operativnu agenciju koja se, prije svega, bavi pitanjem ulaska, boravka i kontrole stranaca u BiH.

- Moram naglastiti da je na snagu stupio novi Zakon o strancima u BiH, koji je razdvojen od Zakona o azilu, i oba zakona usklađena su sa evropskim standardima i direktivama, što je za nas u BiH veoma važno u kontekstu migrantske i izbjegličke krize, i što je bila jedna od tema današnjeg razgovora sa direktorom Službe – kazao je Mektić.

On je istakao te krize, koje u sebi kriju i opasnost od terorizma, zahtijevaju maksimalni oprez na zaštiti granice BiH, ali i garanciju slobode kretanja stranaca.

 - Izgradnjom novih prostora za ovu Službu mislim da su se stekli svi uvjeti i da su stvorene sve pretpostavke da Služba za poslove sa strancima može kvalitetno da odgovori pomenutim izazovima, uz punu saradnju sa ostalim policijskim agencijama u BiH – naveo je Mektić.

Direktor Službe Slobodan Ujić rekao je novinarima da ova agencija prati rute migracija, pri čemu je vidljivo da nema nekih većih promjena.

- Ništa se novo ne dešava i mi ćemo biti u stanju da odgovorimo na obaveze koje proističu iz našeg djelokruga rada. Ono što namjeravamo da učinimo jeste da smanjimo administraciju, a pojačamo operativni dio Službe, posebno na planu praćenja migracija, kao i borbe protiv terorizma - istakao je Ujić.

Mektić je na pitanje novinara o statusu Abu Hamze, koji se već pet godina nalazi u Imigracionom centru jer je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu sigurnost a još uvijek nije deportiran iz države, kazao kako deportaciju trenutno sprečava stanje u Siriji.

- Te okolnosti su nas spriječile da ga deportiramo. Nije tačno da nema dokaza da je on prijetnja po nacionalnu sigurnost. Sve apelacije koje je on predao mi smo dobili na sudu pa čak i pre Sudom za ljudska prava u Strazburu. Međutim, kako smo usvojili evropske direktive, on bi uskoro trebao dobiti rješenja o puštanju. On će od tada biti pod pojačanim nadzorom obavještanih agencija i činit ćemo sve da ga deportujemo iz države - kazao je Mektić, ne precizirajući tačan datum kada bi Abu Hamza trebao da se nađe na slobodi.

Državni ministar sigurnosti također je prokomentirao nedavnu akciju FUP-a u kojoj je uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za terorizam odnosno činjenicu da se oni okupljaju u ilegalni mesdžidima.

- Mi pratimo takva mjesta. Oni su se bukvalno izdvojili od Islamske zajednice BiH i djeluju kao zasebna radikalna i ekstremistička skupina. Mi više to nećemo tolerirati – naveo je Mektić.




Reklame

0 comments:

Post a Comment