Friday, December 18, 2015

Borci i generali ARBiH: Bakir je dozvolio da Halilović laže na rahmetli Aliju i njegove saradnike



Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, Udruženje generala A RBiH, Udruženje za zaštitu imena i djela TO BiH nedavno su snimili i objavili argumentovanu istinu kao reakciju na film Semira Halilovića, Seferovog sina „Kako je izdana Hercegovina“, kojim na štetu Armije RBiH i RBiH, manipulira istinom o borbi za oslobođenje BiH kako bi prebacio odgovornost svog oca Sefera Halilovića za ratne zločine na njemu nadređene i podređene saborce, prenosi novinska agencija Patria.

– Svakako pozivamo na odgovornost, sada već bivšeg ministra za boračka pitanja Faida Heću (BPS), jer je svjesno trošio novac poreznih obveznika na štetu ARBiH, a u korist prebacivanja odgovornosti za ratne zločine Sefera Halilovića na svoje saborce – ističe se u uvodu filma koji traje duže od sat vremena.

Dalje ova udruženja navode da dodatno žele ukazati da zakon nije isti za sve, odnosno da su za pojedince dovoljni medijski pogovori za podizanje optužnice, dok istovremeno pojedincima se ne podiže optužnica ni uz masovne dokumentovane argumnete.

General Hasan Efendić, prvi komandant TO RBiH istakao je da je pogledao film Semira Halilovića i da ga je zaprepastilo da je neko uopće dozvolio da se tako nešto snimi protiv naše države.

Tu je izneseno mnogo laži na štetu BiH, na štetu Izetbegovića, na štetu boraca i starješina koji su tamo radili. Naime, o čemu se radi, sve što je dobro Semir je prepisao svom ocu Seferu, a sve što ne valja prepisao je ostalim borcima – kaže Efendić.

Sulejman Vran, načelnik uprave za personal ŠVK ARBiH istakao je da je šokiran filmom „Kako je izdana Hercegovina“, a koji potpisuje Semir Halilović.

– Mogu slobodno da kažem da nikada nisam na jednom mjestu vidio toliko neistine i istovremeno toliko mržnje svega onoga što ima veze s vremenima i značajnim ličnostima iz protekloga rata. A, sve to dolazi od osobe koja je početkom toga nesretnog rata jedva imala 12, možda 13 godina. To dijete, danas odraslog čovjeka, bih mogao razumjeti da je istina ono o čemu on govori za ono što je snašlo njegovu porodicu u ratu. Ali, nije mi jasno kako on ne vidi da ga otac koristi u bolesnoj političkoj ambiciji manipulišući i s ljudima i događajima, a sve radi ostvarivanja bolesnih ambicija iz daleke 1992. godine – istakao je Vran.

On navodi da ne može razumjeti da u državi nema institucije koja bi se pozabavila i sankcionirala višegodišnje blaćenje prvog bh. predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića i njegovih bližih saradnika kako u političkoj tako i u vojničkoj sferi.

– U filmu se navode mnogobrojne laži, a između ostalog Sefer Halilović se pominje kao komandant ARBiH. Bio je komandant Štaba TO ARBiH od 25. maja 1992. godine do 23. juna 1992. godine i načelnik Štaba vrhovne komande ARBiH od 23. juna 1992. do 8. juna 1993. godine. A, od 8. juna 1993. godine do kraja oktobra 1993. načelnik štaba ARBiH kao drugi po rangu u Armiji RBiH kada je udaljen iz ARBiH.

Upućeni tvrde tada je 1993. godine upravo rahmetli Alija Izetbegović amnestirao Halilovića, a sada 22 godine poslije borci i udruženja se pitaju da li će Bakir amnestirati Halilovića jer ne prigovara na optužbe protiv njegovog oca i Armije BiH.

 

Reklame

0 comments:

Post a Comment