Friday, December 11, 2015

Odbijen pritvor, Sakib Mahmuljin na slobodi



Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se osumnjičenom penzioniranom generalu Armije BiH Sakibu Mahmuljinu odredi jednomjesečni pritvor i on je pušten na slobodu.

Ovu informaciju potvrdio je advokat bivšeg generala Fahrudin Ibrišimović, prenose sarajevski mediji.

Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH, lišen je slobode u utorak po nalogu Tužilaštva BiH i isti dan je predloženo da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Iz Tužilaštva je saopćeno kako je riječ o predmetu druge kategorije, u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, nakon čega je predmet proslijeđen bh. pravosuđu.

Mahmuljin se tereti da je postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Navodi optužnice

Osumnjičen je za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine tokom izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine na širem području Vozuće u kojima je učestvovao i odred "El-Mudžahidin".

U optužnici se navodi su pripadnici te jedinice tokom tih borbenih dejstava ubili gotovo 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, prethodno otetih od druge jedinice Trećeg korpusa koja ih je zarobila.

Dodaje se kako se tereti i za nečovječno postupanje prema blizu 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici vojne policije, u skladu s komandama.

Mahmuljinov advokat je kazao da njegov klijent nije odgovoran za postupanje odreda "El-Mudžahidin".

"Imamo primjer u presudi Kubura i kod gospodina Delića, gdje Haški sud tvrdi da komandanti Armije nisu odgovorni za postupanje te jedinice. Tako da mi samo slijedimo ono što smo ranije počeli'', rekao je Ibrišimović.

Reklame

0 comments:

Post a Comment