Wednesday, December 30, 2015

NOVO HAPŠENJE GORAŽDANA ZA RATNI ZLOČIN



Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muratović Asima, rođenog 01.09.1958. godine u Foči, nastanjenog u Goraždu i Ajanović Ćazima, rođenog 17.11.1957. godine u Čajniču, nastanjenog u Goraždu, obojica državljanini BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije RBiH-a i Vojske RS, u periodu od početka mjeseca septembra do početka novembra 1993. godine, u svojstvu stražara Opštinskog zatvora u zgradi MUP-a u Goraždu, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Prvooptuženi Asim Muratović se tereti da je zajedno sa još dva njemu poznata stražara, nakon što je ušao u jednu prostoriju gdje se nalazio D.V., zatočeni ratni zarobljenik Vojske RS istog udarao zatvorenim pesnicama i nogama po svim dijelovima tijela od čega je isti više puta gubio svijest, nakon čega bi ga polijevali vodom kako bi se osvijestio, a zatim istog nastavili udarati, namjerno mu naneseći jake fizičke i duševne bolove.

Prema navodima optužnice, optuženi Ćazim Ajanović se tereti da je nakon što je M.M. zatočeni ratni zarobljenik Vojske RS sa obavljanja prinudnih radova uveden u prostorije zatvora, optuženi i dva njemu poznata stražara istog zatvora, ispitivali su zatočenog, tukli i tjerali ga da prizna da je „četnik“, nakon čega su ga udarali zatvorenim pesnicama, nogama, gumenom palicom po glavi, stomaku, nogama i rukama, namjerno mu nanoseći snažne tjelesne i duševne bolove, od kojih je isti bio u polusvjesnom stanju.

Navedena zlostavljanja ostavila su trajne psihičke i fizičke ozlijede žrtvama.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZ-a BiH, u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Reklame

0 comments:

Post a Comment