Saturday, January 24, 2015

Ko su bili "Vikicevi specijalci"



Vikicevi specijalci je popularni "nadimak" za Jedinicu Specijalne Namijene Republickog MUP-a BiH koje je odigrala kljucnu ulogu u odbrani grada Sarajeva i nekih strateskih pravaca kao i u odrzanju morala u opsjednutom Sarajevu. Pored ovih poznatijih operacija nasa jedinica je takodje izvrsila par drugih manje poznatih ali jednako znacajnih operacija.

Jedinica je postojala i prije rata i neki su je i vec tada zvali Vikicevom. Zvali su nas tako po Draganu Vikicu prvom i karizmatskom komandantu te prve elitne jedinice na prostoru BiH.

Dragan Vikic je bivsi reprezentativac i majstor Karate-a poznat po svojoj naravi "sarplaninca". Ne laje, ne napada prvi ali ujeda zestoko kad je to potrebno.

Predratna jedinica imala je nekoliko poligona od kojih je najpoznatiji bio onaj u Krtelju (uh pardon, opaska. Krteljima). Specijalci su se konstatno obucavani u gadjanju, borilackim vjestinama, taktici, alpinizmu, ...

Oprema nam je uglavnom bila zapadnog porijekla - Njemacka, Svicarska i Americka uz nesto domacih stvari.

U sljedecim nastavima opisati cu kako se jedinica 92 transformisala u svoju novu, legendarnu formu koje je nasim Bosancima i Hercegovcima ostala poznata kao "Vikicevi Specijalci".

Preuzeto sa ponor.blogger.ba

Reklame

0 comments:

Post a Comment