Saturday, January 24, 2015

OBILJEŽENA TUŽNA GODIŠNJICA STRADANJA ŠESTERO DJECE NA ALIPAŠINOM POLJU


Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, članovi porodica i prijatelji poginulih položili su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Bosanska kod broja 4, u C fazi naselja Alipašino Polje, u znak sjećanja na šestero ubijene sarajevske djece.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježena je 21. tužna godišnjica od masakra počinjenog nad nevinom djecom. Na to mjesto 22. januara 1994. godine pale su tri granate od čijih su eksplozivnih dejstava ubijeni: Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Admir Subašić(1986), Danijel Jurenić (1983), Indira Brković (1982) i Nermin Rizvanović (1981), dok ih je još šestero ranjeno.

Njihovu bezbrižnu igru i sankanje prekinule su granate ispaljene oko 13:40 sati sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Nedžarića.

“Danas bi ova djeca bili odrasli ljudi, ali neprijatelji im nisu dali priliku da dožive mir i slobodu, da se školuju, da dožive prve ljubavi i sve radosti koje imaju mladi“, istaknuto je tokom obilježavanja godišnjice.

I ove godine, kao i svake prethodne, svojim kćerima Fatihu je proučio i cvijeće položio Dževad Brković u pratnji svoja dva sina, rođena nakon smrti Indire i Jasmine. Kažu, njihova majka ni ove godine iz zdravstvenih razloga nije bila u stanju doći na mjesto stradanja svojih djevojčica.

Tuga i bol vidna je na Dževadovom licu, ali dostojanstveno, u tišini, sa suzama u očima, zajedno sa svojim dječacima položio je dva buketa, jedan za Indiru, drugi za Jasminu, ali i za svu drugu ubijenu sarajevsku djecu, jer želi sačuvati sjećanje na svoje dvije princeze i sve nevine sarajevske žrtve.

Izeta Rizvanović prisjetila se kobnog dana, kada su nakon nekoliko dana zatišja eksplodirale granate i prekinule mladi život njenom trinaestogodišnjem sinu Nerminu. Izeta kaže da joj je svake godine sve teže i teže

"Kada sam strčala sa 16 sprata, vidjela sam Nermina da leži, mislila sam da je u nesvijesti, međutim ubrzo su mi saopštili da je na mjestu ostao mrtav“, kroz jecaje i duboke uzdisaje kaže ožalošćena majka Izeta.

Na mjesto stradanja cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajevo i Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. godine, Savjeta mjesne zajednice, kao i komšije ubijenih.



PRES SLUŽBA OPĆINE NOVI GRAD

Reklame

0 comments:

Post a Comment