Monday, March 2, 2015

Ko su bili Vikicevi specijalci? - 10 dio - Obuka



Da navedem rjeci jednog od ludjih i hrabrijih komandira iz prve cete. On rece ovo kad je govorio o vaznosti obuke, opreme i pripreme:

"Sta ti treba da budes dobar specijalac? Poredano po prioritetu: srce, mozak pa tek onda misici."

Ovo je tema (obuka) o kojoj ja sam imam vrlo podijeljeno misljenje. S jedne strane dobra temeljnja i specijalisticka obuka je jako vazna za izvrsavanje slozenih ratnih operacija.
S druge strane obuka specijalaca MUP-a nema bas puno veze sa tipicnim ratnim operacija.

Idemo redom pa vi razlucite koja je obuka imala smisla za ratne operacije a koja nije:

Predratna obuka: 

Alpinizam i bivaci u "divljini", skijanje, helikopterski desanti, cesta gadjanja iz pistolja, automata i puske, borilacke vjestine, onesposobljavanje i privodjenje napadaca, intervencije. Obuka se posebno intenzivirala u devedesetim kad se spoznalo kakva se vremena spremaju. Postojali su i prilicno strogi standardi oko fizicke spreme, i ukupne borbene sposobnosti koji su bili vrlo strogi i cak su imali odraz na visinu plate specijalca.

Od ove sve predratne obuke po mom sudu najvaznija je bila obuka u gadjanju vatrenim oruzjem te stalne timske vjezbe koje
su dobro ucvrstile pripravnost i komandni sistem odreda sto ce se kasnije pokazati presudnim u ratnim operacijama.

Obuka u alpinizmu, bivaci, borilackim vjestinama je u redu ali nema direktan ucinak u ratnim dejstvima. Takva obuka
vise pomaze u fizickoj spremi i ucvrscivanju borackog karaktera.

Ratna Obuka:

Ratna obuke je bila prilicno regularna ali ne tako dobro organizovana kao predratna sto je bilo i ocekivati. Bez obzira na to smatram da je ratna obuka bila znatno efikasnija. Postojali su neki standardi ali ih je bilo jako tesko primjenjivati jer je vec krajem '92. vecina pripadnika odreda imala bar po jedno ranjavanje a neki i po tri.
Presudan faktor u obuci pripadnika prve i druge cete bila je prakticna primjena naucenog. Odred se obucavao kad nije bio u dejstvu a onda vec sljedece sedmice ili mjeseca imao bi prilike da proba nauceno.

Ratnu obuka takodje je unaprijedilo prisustvo pripadnika koji su odredu prisli kasnije I koji su sa sobom donijeli
Razna znanja stecena u bivsoj JNA (aktivni I rezervni oficiri, padobranci, izvidjaci), HV(O)-u i u ratnoj skoli AR BiH (strani instruktori).

Preneseno sa bloga o Vikićevim specijalcima po imenu "ponor.blogger.ba".

Reklame

0 comments:

Post a Comment