Thursday, March 12, 2015

Safetu Zecu “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva”, Talijanu “sramotna” plaketa


Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli pojedinačne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” bh. slikaru Safetu Zecu.

Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” dodjeljuje ovu nagradu pojedincima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Safet Zec je jedan od najboljih bh. slikara. U Odluci se navodi da je snaga njegovog slikarstva njegova direktnost, iskrenost i insistiranje na humanizmu te emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, što ga svrstava u vrh likovnih stvaralaca.

Vijećnici su se složili se da odluke Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” treba promijeniti i povećati broj nagrada, o čemu će se raspravljati na jednoj o narednih sjednica.

Također, mnogi su istakli da umjetnik Zec zaslužuje pojedinačnu “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva”, ali i da borac Mustafa Hajrulahović Talijan zaslužuje nagradu, a ne plaketu za koju je posthumno nominovan.

Samostalni vijećnik Stjepan Kljuić kazao je da nije zadovoljan radom članova Odbora.

– Ne mogu da vjerujem da osoba s takvim zaslugama kao što je Talijan, dobije samo plaketu i smatram to uvredom – kazao je Kljujić.

Vijećnik Velija Katić (SDA) istakao je da je i ranije predlagao da Grad Sarajevo dijeli po dvije pojedinačne i grupne nagrade.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili i Odluku o dodjeli kolektivne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Ove godine se navršava dvadeset godina kontinuiranog djelovanja ovog udruženja, čiji su članovi slali u svijet poruke mira, pogubnosti rata i strašne boli nakon ubistva razigranog djeteta.

– Ne dozvoljavajući da vrijeme bude put zaborava i negiranja da su njihova djeca ikada i živjela, oni su dokumentovali monografiju “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi” i tako, čitaocima ove monografije, poslali poruke o uzaludnosti ratnih sukoba koje djeca ne počinju, a bivaju najviše žrtve rata – navodi se u Odluci.

Vijećnici su “Plaketu Grada Sarajeva” dodijelili posthumno Mustafi Hajrulahoviću Talijanu i Udruženju “Sarajevo- taksi”.

U Odluci se navodi da je Talijan “simbol i oličenje patriote, borca i branioca Sarajeva u patikama” te da je on bio prvi među prvima koji je “skakao po ulicama grada Sarajeva”, okupljao pojedince i koji je formirao i bio na čelu i regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo u aprilu 1992. godine, a zatim i Prvog korpusa Armije RBiH koji je odbranio Sarajevo.

U Odluci se također navodi da su se članovi Udruženja Sarajevo-taksi” rado odazivali na humanitarne akcije, pružali pomoć sugrađanima i organizacijama kada je to bilo potrebno.

Reklame

0 comments:

Post a Comment