Sunday, May 3, 2015

Na današnji dan se sječamo razmjene otetog Izetbegoviča i Dobrovoljačke ulice



2. maja 1992, grad je odbranjen pred napadima JNA. Istog dana na aerodrumu u Sarajevu, prvi predsjednik BiH Alija Izetbegovic je zarobljen nakon povratka iz Lisabona. Nakon neuspijelog napada koji je za cilj imao okupaciju Sarajeva i deblokiranje JNA u sarajevskim kasarnama, zalog za njihovu evakuaciju trebao je biti prvi predsjednik BiH.

Zbog onoga sto se desavalo 2 maja na prostoru grada Sarajeva i nemogucnosti da se grad osvoji, zivoti zarobljene bosanske delegacije su bili dovedeni u pitanje.

2. maja dugovoreni uvjeti  po kojima bi konvoj vojnika JNA mogao napustiti Sarajevo, u zamjenu za pustanje na slobodu predsjednika Bosne i Hercegovine, kojeg je JNA zarobila.

3 maja prema dogovorenom scenariju iz Lukavice je krenula kolona sa oko 30 vozila i zaputila se prema kasarni na Bistriku. Nakon što su se na vozila ukrcali general Kukanjac i njegovi vojnici, te nakon što je utovarena oprema, kolona se zaputila prema Skenderiji. U momentu kada se vozilo s predsjednikom Izetbegovićem nalazilo kod Čobanije, ARBiH je zaustavila kolonu. Prvi dio kolone nastavio je put prema Vrbanja mostu dok je drugi dio kolone sa dokumentacijom i MTS-om odvezen u MUP BiH. U pucnjavi koja je nastala, poginulo je pet oficira JNA. Zarobljeno je 100 vojnika i 30 oficira i podoficira JNA.




Reklame

0 comments:

Post a Comment