Friday, May 15, 2015

Pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora: Bivši borci Armije RBiH pušteni na slobodu



Osnovni sud u Brčkom donio je Odluku da se Admir Rizvanović, Smajl Omerović i Jasmin Huskanović brane sa slobode. Veliki broj članova porodica, biviših saboraca, Brčaka gromoglasnim aplauzom i riječim podrške dočekali su ova tri heroja prilikom njihovog izlaska iz policijskih automobila i ulaska u zgradu Suda.

Oni su jučer uhapšeni zbog sumnje da su počinili navodni ratni zločin u Boderištu kraj Brčkog.

- Smatram da nijedan od osumnjičenih nije osnovano sumnjiv da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovnštva iz sljedećih razloga: radilo se o legitimnoj vojnoj akciji, izvršenom kontranapadu na legitimni vojni cilj. Prilikom te akcije je poginulo 11 vojnika VRS-a. Smatram da se ovim žele zamijeniti teze i da se legitimna vojna akcija Armije Bosne i Hercegovine prikaže kao ratni zločin- kazao je advokat Osman Mulahalilović koji brani Smajla Omerovića.

Mulahalilović je podsjetio na 354 ubistva civila u zloglasnom logoru Luka, sportskoj dvorani „Partizan" koji su bili pod kontrolom VRS-a.

- Postoji dokument Tužilaštva Brčko Distrikta u kojem je vidljivo da nikada nisu otvorili istrage za ubistvo 354 civila u ovome gradu. Po strategiji gonjenja ratnih zločina prvo se moraju istražiti ubistva civila- objasnio je Mulahalilović.

nap.ba



Reklame

0 comments:

Post a Comment