Thursday, May 14, 2015

Sramotna odluka: Sud u Beogradu rehabilitirao četničkog generala Dražu

VIŠI sud u Beogradu donio je danas odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, četničkog generala iz Drugog svjetskog rata, javlja B92. Poništena je tako presuda kojom je 17. srpnja 1946. godine osuđen na smrt streljanjem kao fašistički kolaborator, te su mu oduzeta sva građanska prava.

Odluka o rehabilitaciji Mihailovića je konačna. Naime, s obzirom da je ovo bio proces u kojem je sudjelovala samo jedna strana, nitko više nema pravo žalbe na presudu. Da je sud odbio zahtjev za rehabilitacijom, građani i udruge koje su je tražili imali bi pravo uložiti žalbu.

Nacionalisti stvorili gužvu pred sudom

Ispred Višeg suda u Beogradu jutros je bila velika gužva. Sudnica nije bila dovoljno velika da primi sve koji su željeli čuti konačnu sudsku odluku o Mihailoviću, a među kojima su se isticali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta i ekstremno nacionalističke organizacije Obraz.

Pred sudnicu su protiv rehabilitacije došle prosvjedovati pripadnice organizacije "žene u crnom", zbog čega su tri aktivistice ove organizacije privedene, javlja Blic.

Nakon što je sudac Aleksandar Trešnjev rekao da je sud odlučio kako će Mihailović biti rehabilitiran, sudnicom se prolomio aplauz.

Zaključili da nije imao pošteno suđenje

Prvi zahtjev na rehabilitaciju još 2006. godine podnio je Mihailovićev unuk Vojislav, a u međuvremenu se tom zahtjevu pridružilo još nekoliko udruga i stranaka.

Tijekom višegodišnjeg sudskog postupka saslušano je više desetina svjedoka, uglavnom povjesničara, a preslušane su i audio snimke sa suđenja, te je prikupljena razna druga dokumentacija.

Predlagači zahtjeva za rehabilitacijom tvrdili su da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na obranu i da nije vidio svog odvjetnika do početka suđenja. Smatraju da mu nije osigurano ni pravo na nepristrano suđenje, te tvrde da mu je optužnica uručena sedam dana prije početka procesa. Dva dana nakon izricanja presude, Mihailović je streljan u Beogradu.

Osnovao četnike, streljan zbog suradnje s fašistima

Dragoljub Draža Mihailović, među svojim pristašama poznat i kao "čiča Draža", bio je srpski rojalist koji je u travnju 1941. organizirao četničku vojnu formaciju koja se najprije borila protiv sila osovine predvođenih nacističkom Njemačkom, a kasnije s njima surađivala.

Zbog kolaboracije s fašistima, Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen, te proglašen krivim za veleizdaju i ratne zločine, zbog čega ga je Jugoslavija osudila na smrt streljanjem. Ubijen je u Beogradu u srpnju 1946. godine, a ni danas nije poznato gdje je pokopan.

Reklame

0 comments:

Post a Comment