Tuesday, February 3, 2015

Sarajevski heroji: Seadin (Mustafa) Džemailović 1961. - 1995.



Bolje sutra RBiH svojim životom platio je i 34-godišnji Seadin Dino Džemailović, pripadnik 3. čete 2. bb. Rođen je u Sjenici a u Sarajevu je radio kao poslovođa UPI-jeve prodavnice. Zarobljen je krajem jula ove godine, u jednoj akciji na „Špici“, a tijelo mu je 29.10.1995. godine razmjenjeno preko Državne komisije za razmjenu zarobljenih. Sahranjen je 31.10.1995. godine u haremu džamije „Bardakčije“.
Seadina je ratni vihor zatekao na Ilidži. Tu je živio sa roditeljima, suprugom i dvije kćerke. Sredinom maja 1992. godine, uz pomoć komšije Srbina, preko Otesa se prebacio sa suprugom i djecom do zgrade „Oslobođenja“, a zatim do punca na Breku. Odmah se uključuje u tadašnju TO, a kasnije, kao pripadnik 105. brdske brigade, učestvuje u svim značajnijim akcijama (u septembru 1993. bio je dobrovoljac na Igmanu, a pet puta je išao i na Crnoriječku visoravan). Ni teška porodična situacija (otac mu ubijen na Ilidži, u majku ispaljeno šest metaka) nije ga pokolebala. Odbio je prijedlog da se malo skloni sa prve linije. Volio je društvo, muziku i pjesmu. Često se družio sa rajom iz Blekinog potoka. - priča nam Seadinova supruga. Inače, živio je za svoju porodicu, jedva čekajući da se ovo zlo završi, da bude što više sa djecom, sa svojim princezama kako ih je on zvao. Bio je duhovit, nasmijan, nikad se ni s kim nije posvađao.
Teško mi je pričati o Dini, jer ga više nema. S druge strane lijepo je sjećati se svih trenutaka koje smo zajedno proveli na Grdonju, u Blekinom potoku, na Igmanu, Crnoriječkoj visoravni. Još ljepše je sjećati se „derneka“ koje smo zajedno organizovali, a koji su bili u znaku našeg Dine. Jer, Dino je bio duhovit, prijatan, uvijek raspoložen, dizao je „atmosferu“. Jednostavno, bio je voljen. Međutim teška je, vrlo teška istina da ga više nema – kaže njegov saborac N.D.

Seadinovi predpostavljeni imaju samo riječi hvale. Ističu da je uvijek savjesno i bez pogovora izvršavao sve postavljene zadatke, da se uvijek među prvima javljao kao dobrovoljac, da je svojim kvalitetima bio oličenje i čovjeka i borca Armije RBiH.



Reklame

0 comments:

Post a Comment