Thursday, April 16, 2015

22. godišnjica zločina: Proučen Jasin na Šehidskom mezarju u Ahmićima



U Ahmićima je danas obilježena 22. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su u samo 48 sati ubili, a neke od njih i zapalili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno. Porušeno je bilo oko 180 kuća, minirane obje džamije, srušena Osnovna škola u Ahmićima, a preživjeli mještani su protjerani iz kuća.

Današnjim programom u Ahmićima, kojemu je prisustvovalo više stotina posjetilaca, obilježena je 22. godišnjica i osvježena su sjećanja na 16. april 1993. godine, kada je prema riječima predsjednika Udruženja građana žrtava rata 92.-95. "16. april" Elvedina Kerme počinjen genocid u Ahmićima.

"Danas obilježavamo 22. godišnjicu stravičnog zločina, genocida koji je počinjen u Ahmićima. Džemat Ahmići je doživio nezapamćen zločin od HVO-a i naših komšija kojima smo puno vjerovali. Dolaskom ovdje svjedočimo jednu nepravdu i bahatost sudskih organa. Međunarodni sud u Hagu je procesuirao naredbodavce, samo dvojicu direktnih izvršilaca su osudili i procesuirali, a naše tužilaštvo i naš sud u Sarajevu do sada nisu nikog procesuirali i osudili. Mi ih danas sa ovog mjesta pitamo jesu li to stavili tačku na Ahmiće i da li su mogla samo dvojica direktnih izvršilaca ubili 116 nevinih civila Ahmića", kazao je Kermo.

Načelnik Općine Vitez Advan Akeljić je kazao da današnji dan predstavlja sjećanje na zločin u Ahmićima.

"Ovo predstavlja tužno sjećanje na zločin u Ahmićima, a danas je prilika da nakon 22 godine imamo i svečanost povodom Dana logoraša, koji se prvi put obilježava u Vitezu. Ovo je korisno za prošlost i budućnost koja je pred nama jer samo pomirenje na bazi istine i bez tjeranja u zaborav stvari iz prošlosti bit će preduslov za naš kvalitetan suživot na ovim prostorima", izjavio je Akeljić.

Imami općine Vitez su na Šehidskom mezarju u Vitezu proučili su Jasini-šerif za 85 žrtava koje su pronađene, ali porodice 31 žrtve i danas tragaju za tijelima svojih najmilijih. Jedan od njih je i Atif Ahmić koji već 22 godine traga za tijelom svoje majke. Na šehidskom mezarju sa svojom porodicom proučio je Jasini-šerif svome ocu hafizu Hazimu Ahmiću.

"Hazim Ahmić je bio ugledni i počasni građanin Viteza, bio je toliko imućan i jak da je pomagao i susjede Hrvate, čak i u ratu. Međutim, 16. aprila on i majka su mučki ubijeni jer je on bio jedan od uglednih ljudi, a to su učinili ekstremisti HVO-a. Majka ni do danas nije pronađena i o njoj nema ni traga ni glasa. Rane zarastu, ali ostaju ožiljci,", izjavio je Ahmić.

Današnjem događaju na Šehidskom mezarju u Vitezu prisustvovali su i Šemsudin Mehmedović, Šefik Džaferović te brojni drugi političari i zvanice, a očekuje se i dolaza potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Reklame

0 comments:

Post a Comment