Sunday, April 5, 2015

Džemaludin Kahrović – hronologija napada na Srednju policijsku školu na Vracama



Udruženje boraca Prva samostalna brigada Stup – Ilidža organizovalo je obilježavanje 22. godišnjice od pogibije Samira Mišića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatne policijske značke” i prve žrtve napada na školu RMUP-a BiH na Vracama.

Ispred kapije Policijske akademije na Vracama godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Jasmin Mišić, brat ubijenog Samira je koordinator za obilježavanje godišnjice u Udruženju.

- Tog 5. aprila 1992. u napadu srpski agresor je zauzeo objekt Policijske akademije na Vracama i nakon šest sati borbe zarobio je profesore i učenike, držao ih u Osnovnoj školi “Radojka Lakić” iznad Akademije te ih poslije odveo na Pale. Nakon toga razmijenjeni su svi učenici osim Samira koji je ubijen u školi i koji je poshumno nagrađen priznanjem “Zlatne policijske značke” za hrabrost u odbrani policijske škole, kazao je Mišić.

Samirov generacijski kolega, svjedok događanja na Vracama Džemaludin Kahrović prisjeća se tog dana kada je oko 800 učenika do 16 godina bezrazložno napadnuto.

- Između 14 i 14 i 30 je krenu pješadijski napada na školu sa južne strana kompleksa, ubrzo su nas počeli gađati i protivoklopnim sredstvima, bombama, a i avioni JNA su u niskom letu pravili efekat probijanja “zvučnog zida”. Nakon nekoliko sati pružanja otpora, uglavnom su to radili naši profesori sa lakim pješadijskim naoružanjem, došla je vijest da će JNA napraviti tampon-zonu. Međutim, to je bila podvala jer su pripadnici srpskih dobrovoljačkih jedinica ubrzo ušli u školu. Nakon toga smo odvedeni u Osnovnu školu “Radojka Lakić” gdje smo bili zatočeni i tom prilikom u večernjim satima u jednoj od prostorija ubijeni je Samir Mišić, prisjeća se Kahrović.

Tadašnji načelnik Policijske akademije na Vracama profesor Sead Hadžić potvrđuje da je napad od prije 22 godine bio dobro organizovan, a u čemu su agresorima pomagali i civili.

- Okolno srpsko stanovništvo bilo je indoktrinirano idejom Radovana Karadžića o osvajanju Sarajeva i BiH pa su agresorkim vojnim informacijama davali informacije o našem proju, rasporedu i kretanju unutra kompleksa. Mjesec prije napada na školu, učenici i profesori su kontinuirano trpili napade snajperima i bombama, tvrdi Hadžić.

Majka ubijenog Samira, Safa Mišić, u ratu je još izgubila i muža, brata i djevera, a susretala se oči u oči sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem nakon pada Žepe.

- Iz Rogatice smo izbjegli u Žepu i nakon njenog pada Mladić je naredio da sa jednog od kamiona za evakuaciju civila siđe i moj drugi sin Jasmin, ali je nakon uvjeravanja da je on dijete, učenik, Mladić odustao od zločinačkog nauma, rekla je Safa Mišić.

Poruka s ovog obilježavanja je i da se ulica iza hotrla Radon Plaza imenuje po Samiru Mišiću, jer je već u proceduri i Općinsko vijeće općine Ilidža bi trebalo donijeti odluku o imenovanju ulice, a i da se napravi spomen-ploča ispred objekta Srednje policijske škole na Vracama. Tu inicijativu smo predali u Općinu Novo Sarajevo i čekamo odgovor, rečeno je iz Udruženja.

Predstavnici Udruženja su položili i cvijeće na mezar Samira Mišića na gradskom groblju Bare, te na centralnom spomen- obilježju na MZ “Stup II”.

Osim predstavnika Udruženja, obilježavanju su prisustvovali i profesori koji su bili u tom periodu u MUP-ovoj školi na Vracama, te predstavnici Udruženja policije 1991. i Odreda “Bosna”.

Samir Mišić je rođen 27. novembra 1975. godine u Rogatici.



Reklame

0 comments:

Post a Comment