Tuesday, November 24, 2015

24. 11. 1995. - USVOJENA HIMNA REPUBLIKE BIH

Dana 24. novembra 1995. godine, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici usvojilo tekst i muziku za himnu Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom “Jedna si jedina”. Tekst himne je napisao Dino Dervišhalidović (Dino Merlin), a na muziku bosanske narodne pjesme “S one strane Plive” koja asocira i na grad Jajce koji je bio i ostao jedan od najvećih simbola bosanske državnosti.

Ova himna bila je oficijelna himna Republike Bosne i Hercegovine, kao i države Bosne i Hercegovine nakon agresije, sve do 1998. godine, kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH naprasno ukinuo i zamijenio današnjom “himnom” bez teksta, pod nazivom “Intermezzo” autora Dušana Šestića, koju mnogi sa pravom nazivaju plagijatom muzike sa početka filma iz 1978: “National Lampoon's Animal House”, filma koji inače govori o razvratnom bratstvu na jednom Univerzitetu:

U nastavku možete pročitati tekst himne “Jedna si jedina” koja na naljepši način izaziva trnce i poštovanje, i koja sa pravom ostaje Jedna i Jedina himna svih onih koji ovu zemlju vole svim srcem, bez obzira šta o tome mislili predstavnici međunarodne zajednice ili bilo ko ko ne poštuje volju građana koji vole ovu zemlju:

Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek’ te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina


Reklame

0 comments:

Post a Comment