Thursday, November 19, 2015

Tužilaštvo BiH: Ubistvo dva vojnika je djelo terorizma



Tužilac bh. Tužilaštva je, zajedno s kolegom iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, proveo sinoć više od osam sati na terenu i koordinirao istražne aktivnosti koje su provodili pripadnici policijskih i sigurnosnih agencija.

"Tužilaštvo BiH intenzivno nastavlja istražne aktivnosti zajedno sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama, s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog krivičnog djela i njegovog počinioca.

U ovim aktivnostima bit će nam potrebna maksimalna saradnja i angažman svih policijskih agencija, te partnerskih agencija u BiH i inostranstvu ukoliko bude potrebno.
Napad i ubistvo vojnika OSBiH kvalificirano je kao djelo terorizma, a daljom istragom bit će utvrđene sve okolnosti vezane za počinioca ovog krivičnog djela, njegove eventualne pomagače, kao i motiv.

Ovim putem još jednom apeliramo na institucije vlasti i VSTV BiH da se provede imenovanje tužilaca u Odsjek za terorizam, koje očekujemo i zbog čega urgiramo već nekoliko mjeseci, jer sadašnji kapaciteti u kojima su samo dva tužioca angažirana u istragama ovih krivičnih djela, nisu dovoljna za efikasan rad u borbi protiv terorizma.

Reklame

0 comments:

Post a Comment