Saturday, November 14, 2015

Vučićeve pare u Srebrenici kao šamar bh.političarima



Kada bi se sve istrage, sva pitanja i svi istraživački pokušaji u traženju odgovora na pitanje "Gdje su pare za Srebrenicu?", morali sublimirati u jednoj rečenici ona bi sasvim sigurno glasila: "Para, nema!". I da je tako, postalo je jasno kada je početkom ove sedmice u Srebrenicu stigao predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić koji je, kao negator genocida, obećao dati za Srebrenicu 10 miliona KM jer drugih para nema, odnosno nestale su negdje čim se ne vide tamo gdje su trebale biti realizovane.

Jer istini za volju, Bošnjaci su imali dvije decenije da od Srebrenice pokušaju napraviti jednako grad sjećanja na žrtve genocida, grad sramote za Europu i Svijet, ali i grad obnove života. Međutim za te dvije decenije u Srebrenici se nije dogodilo ništa jer je bošnjačka politika, oličena u SDA i Stranci za BiH ali i SDP-u, svo ovo vrijeme potrošila koristeći Srebrenicu u one svrhe u koje im ne bi smjelo pasti ni na pamet. Političke.

Istovremeno, Vučić i srbijanska politika radila je na dva kolosjeka. Prvi je onaj po kojem je sva srpska politika usmjerena na negaciju i minimiziranje genocida nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja. Oni su u negiranju genocida toliko jedinstveni i bučni dok su, sa druge strane, politički Bošnjaci nemušti i neorganizovani u progonu počinitelja genocida i institucionaliziranju genocida u Srebrenici kako na državnom tako i na svjetskom nivou.

Drugi kolosjek srpske politike je izjednačavanje krivice procesuiranjem Nasera Orića i nekolicine njegovih suboraca čije se optužnice, za ubijenih nekoiko civila srpske nacionalnosti, medijski i politički pokušavaju staviti u ravan genocidu nad gotovo 9.000 Bošnjaka ubijenih u i oko Srebrenice.

Između ovih strateških procesa koje srpska politika uporno i planski provodi, dok sa druge strane bošnjačka ili državotvorna bosanska politika gotovo da i ne postoji u većinskom obimu koji bi mogao zasmetati srpskim planovima, dogodila se Investiciona konferencija Srebrenica 2015. na kojoj je Srbija bila najveći donator za Srebrenicu. Srbijanska donacija pokriva se štetom izazvanom od poplava koju je nanijela Bajna bašta ovoj bh.opštini ali svima je jasno: Srbija spašava sopstveni obraz i to baš u Srebrenici sa sve dozvolom i blagonaklonom bošnjačkih političara.

Porazno je da BiH uzima novac od Vučića, inače deklarisanog fašiste koji je javno pozivao na ubijanje nesrba i javno zakucavao tablu sa imenom ratnog zločinca i komandanta koji je sproveo genocid u Srebrenici - Ratka Mladića. Također je porazno da BiH nikada u Srebrenici nije pozvala one ljude iz Srbije koji, poput Čedomira Jovanovića, Nataše Kandić ili Sonje Biserko, javno govore o genocidu u Srebrenici.

Nema nikakve sumnje da ovih 10 Vučićevih miliona KM neće spasiti i oporaviti Srebrenicu. Pitanje je, kao i kod ostalih donacija/konferencija, gdje će i kako pare biti potrošene i da li će uopšte i doći u BiH jer nije ostao baš mali broj najava koje su ostale bez realizacije. Međutim, srbijanska politika neće napraviti grešku: oni će novac sasvim sigurno poslati u Srebrenicu i učinit će sve da tih 10 miliona Vučićevih KM bude vidljivo ma odakle da pogledate u Srebrenicu. Na taj način Srbija nastavlja svoju stratešku politiku i kupuje pranje obraza dok bošnjačka politika prodaje i ono malo dostojanstva što je preostalo onima koji predvode Bošnjake odvodeći ih pravo u zaobrav i poniženje.

Autor: R.K./BNN.BA

Reklame

0 comments:

Post a Comment