Wednesday, November 11, 2015

BiH pred novim porazom: Rusija podržala Dodikov referendum u Vijeću sigurnosti UN-a



Visoki predstavnik Valentin Incko je danas na održanoj sjednici Vijeću sigurnosti u Njujorku pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi namjerama RS da sprovedu referendum o pravosudnim institucijama i odlukama visokih predstavnika.

Mediji u BiH nisu obratili posebnu pažnju na stav Rusije po ovom pitanju, a to je za nas u ovom trenutku daleko važnije nego izvještaj Valentina Incka. Rusija se otvoreno stavila na stranu Milorada Dodika i podržala referendum napadom na Incka i međunarodnu zajednicu. Ovakav nastup jasno najavljuje da će se Rusija suprostaviti svakoj akciji UN-a i drugih međunarodnih organizacija u slučaju pokušaja sprečavanja održavanja referenduma. Sve se isto ponavlja kao i u slučaju rezolucije o Srebrenici. Očito na s čeka još jedan poraz pred velikosrpskom i ruskom politikom.

Nastup Rusije u VS

Predstavnik Rusije je istakao da je napredak u BiH uvijek postizan kada nije bilo miješanja sa strane i pozvao Vijeće sigurnosti da poštuje suverenost BiH i odluke njenih građana i naroda. Incka je optužio da je izvještaj napisao tendenciozno, bez objašnjavanja razloga i motiva u vezi s odlukom o referendumu, i pozvao VS da prouči te argumente, u kojima je, kako je rekao, vidljivo kršenje prava jednog od naroda u BiH.


 “Pozivamo vas da dobro proučite razloge za referendum, koji su jasno naglašeni u pismu predsjednika RS Milorada Dodika. Ako dokument pažljivo pročitate vidjećete da je privrženost bosanskih Srba međunarodnom pravu i slovu Dejtona veoma jasna”, rekao je on.
Podsjetio je da je mandat Incka da poštuje odluke međunarodne zajednice, a da nijedan od komentara koje su predstavnici VS ranije iznosili nije implementiran.

“Dalje smanjenje budžeta OHR-a nema alternativu kako bi počeo proces koji smo svi usvojili, a to je zatvaranje OHR. Njegov rad je razbijanje i usporavanje napretka u BiH, kao evropske zemlje koja ne predstavlja prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti. Ona kao moderna evropska zemlja zaslužuje poštovanje umjesto miješanja sa strane, što je čini gotovo protektoratom”, istakao je on i dodao da se Rusija protivi korištenju bilo kakvih sankcija međunarodne zajednice koje su kontraproduktivne.

Reklame

0 comments:

Post a Comment