Tuesday, November 17, 2015

Policijski komesar Ešef Hurić uhapšen zbog ratnih zločina



Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici SIPA-e, su rano jutros, na području Goražda i Sarajeva, lišili slobode osumnjičene: policijskog komesara Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Ešefa Hurića, advokata Ibru Merkeza i Ahmeta Sejdića.

Hurić je rođen 24. septembra 1958. u Goraždu, i zajedno s Merkezom, optužen da je u svojstvu zapovjednika SJB Goražde, sudjelovao u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine općine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te sudjelovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

„Oni su osumnjičeni da su planirali, zapovjedili, počinili, pomagali i sudjelovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih skupina, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

„Svi osumnjičeni su pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda, tokom 1992. i 1993. godine.“
Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uvjetima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uvjetima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uvjeta i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale“, navodi se iz Tužilaštva i dodaje da se, kao posljedica navedenih zločina, desilo trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva s navedenog područja.

Sejdić se tereti da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, u vremenskom razdoblju od početka jula 1992. godine do sredine februara 1993. godine, u svojstvu zapovjednika Prve višegradske brigade Armije BiH, naredio, podstrekivao, pomagao, učinio ili na drugi način sudjelovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protuzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS-a.

Kao posljedica počinjenih zločina nastupila je smrt više osoba.

Sejdić se u Goraždu smatra herojem odbrane grada.

„On je osumnjičen da iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređene osobe u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenju) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.“
U ovim predmetima realizirana je značajna suradnja s MUP-om RS-a, CJB Istočno Sarajevo, a u okviru predmeta protiv Ahmeta Sejdića, realizirana je značajna suradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Reklame

0 comments:

Post a Comment