Wednesday, November 18, 2015

Zenica: Obilježena 23. godišnjica 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade



Danas je u Zenici svečanim programom obilježena 23. godišnjica 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade koja je osnovana je 18. decembra 1992. godine na prijedlog štaba Teritorijalne odbrane Zenice, od vojnika koji su se nalazili na platou Vlašića, i koji su insistirali da se jedinica nazove muslimanska.

Pripadala je 3. korpusu Armije BiH. Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv viteška. Kroz Sedmu je prošlo 6.380 boraca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prigodnim programom i uz brojne zvanice danas je obilježen 23. rođendan, a na početku programa obratio se predsjednik udruženja 7. muslimanske brigade Amir Kubura.


 – Posebna mi je čast i jako mi je drago što su danas ovdje sa nama brojni gosti. Svima vam se zahvaljujem što ste došli da zajedno osvježimo sjećanje na herojsku 7. muslimansku. U to ime čestitam vam 23. godišnjicu 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Obišli smo 236 porodica šehida i organizovali prijem porodicama šehida te im uručili povelje – izjavio je Kubura i dodao da borce nikada nećemo zaboraviti.
Prisutnima se obratio i premijer ZDK Miralem Galijašević.

– Borci 7. muslimanske brigade na bojištu su pokazali veliku srčanost, hrabrost i požrtvovanost u odbrani domovine. Nikada nećemo zaboraviti podvige 7. muslimanske brigade kao što su operacije oslobađanja Vozuće i Vlašića. Zbog toga je 7. muslimanska brigada cijenjena i poštovana u narodu – izjavio je Galijašević i uputio srdačne čestitke svim borcima 7. muslimanske brigade.

Zadnji se obratio član Predsjedništa BiH Bakir Izetbegović

– Nikada nećemo zaboraviti šta je ova brigada uradila za naš narod. Bila je specifična po djelovanju i organizaciji zbog čega smo jako ponosni. Na kraju obećavam da ćemo se boriti za sve ono što ste vi počeli. Nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili BiH sa onima sa onima koji su činili ratne zločine – izjavio je Izetbegović.

Na kraju programa uručene su Počasne plakete komandantima 3. korpusa ARBiH, Počasne plakete za 17. krajišku brigadu i uručen je poklon Bakiru Izetbegoviću. Plaketu u ime generala Mehmeda Alagića preuzeli su članovi porodice.

Položeno je cvijeće na spomen obilježju u zeničkoj vojnoj kasarni u kojoj je bila komanda i sjedište brigade.

Reklame

0 comments:

Post a Comment