Tuesday, November 10, 2015

Heroju Armije BiH prijeti deložacija: Dajte mi samo sobicu, da ne umrem na ulici kao pas


Vlada Federacije BiH u srijedu polaže najvažniji ispit. Izbaci li Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH na ulicu bivšeg borca Armije RBiH, iz garsonijere koju je prije deset godina dobio na korištenje, vlasti će dobiti novi minus građana, koji su ionako kivni zbog teške ekonomske situacije u zemlji, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prvostepena stambena komisija Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH odlučuje da li će izbaciti ili ostaviti Hajrudina Osmančevića (60) u garsonijeri u ulici Josipa Vancaša.
Komisija će zasjedati u srijedu. Njen predsjednik je Suvad Murto. Zajedno sa pet članova komisije, čija će imena Patriaobjaviti u srijedu, mogu uništiti život Osmančevića, ili mu pomoći da ostatak života proživi dostojanstveno.
Osmančević od države ne traži ništa, osim ovu malu sobicu na korištenje

Garsonijera u sarajevskoj ulici Josipa Vancaša ranije je bila u vlasništvu Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije, a sada je u vlasništvu Vlade FBiH. Osmančević je na korištenje dobio prije deset godina. Lično je to naredio general Atif Dudaković, zbog zasluga koje je Osmančević dobio tokom agresije na BiH.
- Jedini sam podoficir koji je odlikovan zlatnim "A", najvećim priznanjem u vojnom školstvu. Informatičar sam po struci, pa su moji nadređeni ocijenili da sam dao nemjerljiv doprinos u odbrani zemlje – kaže Osmančević, koji je uz sve i 50 postotni ratni vojni invalid, teško ranjen tokom sukoba.
Osmančević tokom odlikovanja 
Osmančević je rodom iz Zenice. Više od dvadeset godina je proveo radeći u postrojenjima Željezare. Kada je došao rat u BiH, priključio se Armiji RBiH.
Rat je uništio njegovu garsonijeru koju je imao u Zenici, a garsonijeru koju su imali njegovi roditelji morali su prodati braća, sestra i on kako bi vratili dugove, koji su se nagomilali tokom liječenja bolesnih roditelja.
Od prošle godine Osmančeviću prijeti da bude izbačen iz garsonijere, u kojoj, nakon smrti supruge prije dvije godine, živi sam.
Državu je branio, kaže, dušom i tijelom. I, ništa od nje ne traži zauzvrat, osim da mu vlasti daju malu sobicu da u njoj umre dostojanstveno, a ne da sa ovog svijeta ode kao pas sa ulice, piše Patria.
Cazin.net


Reklame

0 comments:

Post a Comment