Wednesday, November 18, 2015

Godišnjica ubistva Nermina Divovića: Dječiju igru zauvijek je zaustavio srpski snajperista



Nermin Divović imao je sedam godina.

Volio je sve što vole sedmogodišnji dječaci. Parkove, lopte, a najviše mamu i tatu. Imao je tek pet godina kad je počeo rat i nije ni osjetio šta je to bezbrižna dječačka trka pod plavim nebom.

Prije tačno 21 godinu, 18. novembra 1994, ovaj mili dječak pretrčavao je sa svojom mamom pješački prijelaz između Zemaljskog muzeja i Filozofskog fakulteta. Tačno tu, njegov život je prekinuo nepoznati srpski snajperista.

Metak koji ga je ubio prvo je prošao kroz stomak njegove majke. Dijete je poginulo na licu mjesta.

Fotografija njegove smrti obišla je cijeli svijet. Često je korištena u Haagu, kao dokaz terora nad građanima Sarajeva. Svjedoci optuženih zločinaca čak su i nju osporavali...
Nažalost, porodica ovog hrabrog dječaka, malenog ljiljana, kako ga zovemo, živi u izrazito teškim uvjetima. Majka je prinuđena tražiti milostinju. Žive u 18 kvadratnih metara i nevladin sektor, koji ih je locirao tek prošle godine, jedini im pomaže.

Danas će, ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu biti upriličeno otvaranje spomen-obilježja ubijenom dječaku tokom opsade Sarajeva. Otvaranju će prisustvovati učenici Osnovne škole Fatima Gunić iz Sarajeva te mnogi građani Sarajeva.

Nadamo se da će odgovorni malo više svoga radnog vremena ubuduće uložiti u pomoć ljudima koji su preživjeli ove grozote...

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba

Reklame

0 comments:

Post a Comment