Wednesday, November 11, 2015

Prestalo je kucati veliko bosansko srce: Sarajevo se oprostilo od Adnana Solakovića (FOTO)



U Sarajevu je danas klanjana dženaza ratnom komandantu i zastupniku Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Kantonu Sarajevo Adnanu Solakoviću.

Dženazi je prisustvovalo više stotina ljudi, a Solaković je ukopan u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Preminuo ratni komandant i zastupnik SBB-a Adnan Solaković

Galeriju slika  pogledajte ovdje.


U Općini Centar je održana i komemorativna sjednica na kojoj su govorili čelnik Skupštine KS Sejo Bukva, kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, prvi čovjek SBB-a Fahrudin Radončić, Solakovićev saborac Jasmin Panjeta...

Bukva je za Solakovića rekao da je bio čovjek velikog srca, u kojem je bilo mjesta za sve, veliki borac za državu Bosnu i Hercegovinu i patriota, brižan otac, suprug i djed.

„Velika životna energija i poseban duh su ono nešto po čemu je Adnan bio prepoznatljiv te ćemo ga svi po tome pamtiti.“
„Prestalo je kucati veliko bosansko srce. Na bolji svijet preselio je moj drug, prijatelj, saoborac, gazija bosanski i poslanik u kantonalnoj Skupštini Adnan Solaković“, poručio je Fišo, dodavši da je Adnan uvijek bio na strani slabijih.

Solaković je rođen 1954. godine u Sarajevu, podsjeća Patria. Svoj život je posvetio sportu. Višestruki je prvak bivše Jugoslavije u dizanju tegova i nosilac crnog pojasa u karateu. Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA, gdje je i magistrirao. Bio je organizator otpora i pripadnik Udruženja boraca „Zelene beretke“ u kojem je nedavno izabran za predsjednika Skupštine. Penzionisan je sa činom brigadira. Na izborima 2014. godine imenovan je za zastupnika Skupštine KS i predsjednika Kluba SBB-a u Skupštini KS.

„Bio je ugledni ratni komandant kojeg su svi cijenili i poštovali“, jecajući je izgovarao riječi Panjeta, navodeći kako je njegov komandant uvijek bio ispred svojih boraca, u kojeg su imali beskrajno povjerenje, jer je imao veliko srce koje ih nikada nije razočaralo.

Bosna i Hercegovina žali zbog odlaska još jednog svog gazije, kazao je Radončić: „Onda kada smo se najmanje nadali, naš Adnan, hrabri i legendarni  branilac Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jedan od velikih simbola čuda bosanskog otpora preminuo je.“

Reklame

0 comments:

Post a Comment