Friday, November 6, 2015

Suđenje Mladiću: Okončan iskaz vojnika RS-a koji je optužio ARBiH za snajperske napade po Sarajevu


Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, završeno je višednevno svjedočenje vještaka odbrane za balistiku Mileta Poparića.
Dok ga je dodatno ispitivao branilac Branko Lukić, Poparić je ponovio glavne nalaze iz izvještaja koji je pripremio o 17 snajperskih napada u Sarajevu tokom rata u BiH, navedenih u optužnici, u kojima je bilo ranjenih i ubijenih civila, javlja BIRN - Justice Report.

Nasuprot navodima optužnice, Poparić je tvrdio da na civile nisu pucali snajperisti Vojske Republike Srpske (VRS), već da su oni bili pogođeni s položaja Armije BiH (ABiH) u centru grada ili u unakrsnoj vatri, a neki i od rikošeta.

Ratnog komandanta VRS-a generala Mladića optužnica tereti za teroriziranje stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Unakrsno ispitujući Poparića, tužioci su minulih dana pobijali njegove nalaze dokazujući navode optužnice da su civili u Sarajevu, uključujući djecu, bili izloženi hotimičnoj vatri iz snajpera srpskih snaga.

Poparić je, međutim, ostao pri svom iskazu.

Novog svjedoka Odbrana Mladića izvešće pred sudije u ponedjeljak, 9. novembra.

Reklame

0 comments:

Post a Comment